Renoviranje kupatila
21.08.2024.

Protivkliznost podnih pločica

Ključ sigurnosti i estetike u vašem domu

plocice za dnevnu sobu

U modernom dizajnu enterijera, podne pločice su postale nezaobilazan element koji spaja funkcionalnost i estetiku. Međutim, iza njihovog sjajnog izgleda krije se važno svojstvo koje često previđamo - protivkliznost. Ovaj aspekt ne samo da utiče na našu sigurnost, već igra ključnu ulogu u ukupnom kvalitetu životnog prostora.

Šta je protivkliznost i zašto je važna?

Protivkliznost je sposobnost površine da pruži otpor klizanju ili proklizavanju. Kod podnih pločica, ovo svojstvo je od suštinskog značaja, posebno u prostorima poput kupatila, kuhinja ili javnih objekata gde je prisustvo vode ili drugih tečnosti uobičajeno. Protivklizne pločice smanjuju rizik od padova i povreda, čineći naš dom sigurnijim mestom za život.

Dr. Marija Petrović, stručnjak za ergonomiju i dizajn enterijera, ističe: ,,Protivkliznost nije luksuz, već neophodnost u savremenom dizajnu. Ona predstavlja spoj nauke i estetike, omogućavajući nam da stvorimo prostore koji su istovremeno bezbedni i privlačni."

Kako se meri protivkliznost?

Merenje protivkliznosti podnih pločica je standardizovan proces koji se oslanja na precizno definisane kategorije. Po normama Evropske Unije, koje se primenjuju i u našoj zemlji, pločice se prema protivkliznosti kategorizuju u grupe od R9 do R13. Kategorija R9 označava pločice sa najnižim nivoom protivkliznosti, dok R13 predstavlja pločice koje se najmanje klizaju. Evo detaljnijeg pregleda kategorija:

R9: Ove pločice imaju glatku mat glazuru i pogodne su za unutrašnje prostore. Međutim, klizave su kada su mokre, pa se u kupatilima preporučuje korišćenje dodatnih prostirki.

R10: Pločice iz ove kategorije obično imaju glaziranu mat površinu. Pogodne su za kupatila (uz korišćenje prostirki), kuhinje, hodnike, dnevne sobe...

R11: Ova klasa označava specijalizovani proizvod za prostore često izložene vlazi poput terasa i balkona.

R12: Ove pločice su dizajnirane prvenstveno za zadovoljavanje zahteva protivkliznosti. Preporučuju se za oblaganje stepenica, staza u dvorištima... 

R13: Najviša kategorija protivkliznosti, pogodna za sve primene u stambenim i poslovnim prostorima, uključujući prostore oko bazena i javnih tuševa.

Faktori koji utiču na protivkliznost

Protivkliznost pločica nije samo pitanje njihove površinske obrade. Niz faktora utiče na ovo svojstvo, uključujući teksturu, poroznost materijala, pa čak i boju pločica. Tamnije pločice, na primer, mogu brže da se osuše nakon vlaženja, što indirektno utiče na njihovu klizavost.

Takođe, važno je razumeti da protivkliznost nije statično svojstvo. Ona se može menjati tokom vremena usled habanja, akumulacije prljavštine ili nepravilnog održavanja. Zato je redovno čišćenje i pravilno održavanje ključno za očuvanje protivkliznih svojstava pločica.

podne plocice diplon

Izbor pravih pločica za vaš prostor

Pri odabiru podnih pločica, važno je razmotriti namenu prostora. Kupatila i kuhinje zahtevaju veći stepen protivkliznosti u poređenju sa dnevnim boravkom ili spavaćom sobom. Javni prostori, poput tržnih centara ili bazena, imaju još strože zahteve.

Mihajlo Nikolić, arhitekta sa 20 godina iskustva u dizajnu enterijera, savetuje: ,,Ne dozvolite da vas zavede samo estetika. Pitajte prodavca za tehničke specifikacije pločica, posebno za vrednosti protivkliznosti. Ulaganje u kvalitetne protivklizne pločice je investicija u dugoročnu sigurnost i komfor vašeg doma."

Balans između sigurnosti i estetike

Srećom, današnja tehnologija omogućava proizvodnju pločica koje su istovremeno bezbedne i vizuelno privlačne. Mnogi proizvođači nude širok spektar dizajna sa različitim stepenima protivkliznosti, tako da više ne morate birati između sigurnosti i stila.

Inovativne tehnike obrade površina omogućavaju stvaranje pločica sa mikro-teksturama koje su neprimetne golim okom, ali značajno povećavaju trenje. Ovo znači da možete imati glatke, sjajne pločice koje su istovremeno bezbedne za hodanje.

Protivkliznost podnih pločica je više od tehničke specifikacije - to je ključni element u stvaranju sigurnog i udobnog životnog prostora. Pri sledećem renoviranju ili opremanju doma, posvetite pažnju ovom važnom svojstvu. Vaše noge, i vaša sigurnost, biće vam zahvalne.

Preporučujemo

Sačuvano u omiljne
Granitne pločice BALKANIA 673
Mayolica Azulejos District Circles Black pločiceGranitne pločice za oblaganje podova i ...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
3.795,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Granitne pločice BALKANIA 622
Navarti Foresta BrownPodna granitna pločicaDimenzije: 20x60cmKlasa: PrvaZemlja porekla:...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
2.095,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Granitne pločice BALKANIA 538
Navarti Bellagio MateŠpanske pločice velikog formataDimenzije pločica: 60x120cmNapomena...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
2.880,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Keramika Kanjiža Jupiter Ice rett pločicaDimenzije: 59x59cmPodna granitna pločicaNamenj...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
2.060,00 RSD

Slični članci

22.
Jul.
2024.
Uređenje kupatila
Uz Phantom Black slavinu za lavabo zaboravićete na fleke i tragove kamenca. Inovacija brenda Grohe unosi revoluciju u održavanje kupatila - slavina bez otisk...
15.
Jan.
2020.
Lifestyle kupatilo
Ukoliko želite da uredite kuhinju po svojoj meri ili da stare pločice zamenite novim, sigurno vas zanima koje bi za vas bile najbolje pločice za kuhinju. Važ...
15.
Apr.
2019.
Brendovi kupatilske opreme
Dugom tradicijom, vrhunskim kvalitetom i velikim izborom, Zorka keramika se izdvaja na našem tržištu i priznaje kao lider u svojoj branš...
Trenutno nema komentara