Renoviranje kupatila
11.09.2024.

Kako otpušiti WC šolju?

Praktični saveti za rešavanje čestog problema

odgusenje wc solje

Zapušena WC šolja je problem s kojim se mnogi suočavaju, često u najnezgodnije vreme. Srećom, postoji nekoliko efikasnih metoda za rešavanje ovog nezgodnog problema. U ovom blog postu, predstavićemo vam praktične savete kako da sami otpušite WC šolju, bez pozivanja vodoinstalatera.

Zašto dolazi do začepljenja?

Pre nego što pređemo na metode odgušenja WC šolje, važno je razumeti zašto uopšte dolazi do začepljenja. Najčešći uzroci su prekomerna upotreba toalet papira, bacanje neodgovarajućih predmeta u WC šolju, ili nakupljanje kamenca u cevima. Poznati američki vodovodni stručnjak, Džon Vud, jednom je rekao: "Većina problema sa začepljenjem može se izbeći pravilnim održavanjem i pažljivim korišćenjem toaleta."

Baltik ili simplon WC šolja?

Kada je reč o izbegavanju zapušavanja odvoda, izbor između baltik i simplon WC šolje može igrati značajnu ulogu. Baltik šolje, koje imaju vertikalni odvod, generalno su manje sklone začepljenju zbog svog dizajna koji omogućava lakši protok vode i otpada. S druge strane, simplon šolje sa horizontalnim odvodom mogu biti podložnije začepljenju, posebno ako se ne koriste pravilno.

Baltik šolje imaju prednost u tome što gravitacija pomaže u brzom odstranjivanju otpada, smanjujući šanse za nakupljanje i začepljenje. Međutim, simplon šolje su često popularnije zbog svog modernijeg izgleda i lakše instalacije, posebno u zgradama gde je vertikalno povezivanje teže izvesti.

Bez obzira na tip šolje, ključ je u pravilnom održavanju i korišćenju. Čak i baltik šolja može se začepiti ako se u nju bacaju neodgovarajući predmeti ili se koristi prevelika količina toalet papira. Stoga, izbor između baltik i simplon šolje treba da bude baziran ne samo na potencijalu za začepljenje, već i na drugim faktorima kao što su prostor, estetika i lična preferencija.

Korišćenje zvona za otpušavanje

Zvono za otpušivanje je jednostavan, ali efikasan alat koji bi svako domaćinstvo trebalo da ima. Pravilno korišćenje ovog alata može brzo rešiti većinu začepljenja. Postavite zvono preko otvora WC šolje tako da potpuno prekrije rupu. Zatim snažno pritisnite i povucite nekoliko puta. Ovaj postupak stvara vakuum koji može pomeriti začepljenje. Važno je održavati dobar zaptivak između zvona i površine WC šolje kako bi se stvorio potreban pritisak.

Upotreba žice za odvode

Ako zvono za otpušivanje ne uspe, sledeći korak je upotreba žice za odvode. Ova duga, fleksibilna žica može doseći dublje u cev i mehanički razbiti začepljenje. Pažljivo uvedite žicu u WC šolju i nežno je gurajte dok ne osetite otpor. Zatim lagano okrećite žicu i pomerajte je napred-nazad. Ovaj postupak može pomoći u razbijanju i uklanjanju začepljenja. Budite oprezni da ne oštetite porcelan WC šolje tokom ovog procesa.

Hemijska sredstva kao poslednja opcija

Iako su hemijska sredstva za otpušavanje WC šolje lako dostupna, trebalo bi ih koristiti samo kao poslednju opciju. Ova agresivna sredstva mogu biti štetna za cevi ako se često koriste, a takođe predstavljaju rizik za životnu sredinu.

Kada koristite hemijska sredstva, uvek pažljivo sledite uputstva na pakovanju. Nikada ne mešajte različita hemijska sredstva, jer to može dovesti do opasnih hemijskih reakcija. Takođe, obavezno nosite zaštitne rukavice i naočare, i dobro provetrite prostoriju tokom upotrebe.

Važno je naglasiti da redovna upotreba hemijskih sredstava može oštetiti vaše cevi i sanitarije. Stoga, ova sredstva treba koristiti samo povremeno i u situacijama kada druge metode nisu dale rezultate. Uvek dajte prednost mehaničkim metodama otpušivanja kada je to moguće.

Preventivne mere

Najbolji način za rešavanje problema začepljenja je sprečavanje njegovog nastanka. Redovno čišćenje i pravilno održavanje WC šolje mogu značajno smanjiti rizik od začepljenja. Koristite odgovarajuću količinu toalet papira i nikada ne bacajte u WC šolju predmete koji tu ne pripadaju, poput vlažnih maramica, higijenskih uložaka ili pamučnih štapića.

Kada pozvati profesionalca?

Ako nijedna od ovih metoda ne uspe ili ako primetite da se začepljenja često ponavljaju, vreme je da pozovete profesionalnog vodoinstalatera. Oni imaju specijalizovanu opremu i stručnost da reše složenije probleme sa odvodima i mogu identifikovati bilo kakve ozbiljnije probleme u vašem vodovodnom sistemu.

Zapušena WC šolja može biti frustrirajuć problem, ali sa pravim alatima i tehnikama, većinu začepljenja možete rešiti sami. Zapamtite, strpljenje i oprez su ključni kada pokušavate otpušiti WC šolju. Ako niste sigurni u svoje sposobnosti ili se suočavate sa upornim problemom, uvek je bolje konsultovati se sa profesionalcem.

Preporučujemo

Sačuvano u omiljne
Održavanje kupatila OTO 2500037802205
Wepos čistač odvoda granule 600gEfikasan je protiv tvrdokornih začepljenja u odvodima n...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
1.180,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Održavanje kupatila OTO 2500037703205
Wepos čistač odvoda u gelu 1lPročišćava odvode, otapa i razbija tvrdokorne blokade (kao...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
910,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Održavanje kupatila OTO 2500037603205
Wepos čistač urina i kamenca 1lEfikasno uklanja mrlje od urina i vodenog kamenca, deluj...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
1.000,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Održavanje kupatila OTO 2500037302205
Wepos čistač sanitarije i kamenca 750mlGelasta formula se lepi i duže ostaje na površin...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
1.110,00 RSD

Slični članci

05.
Sep.
2024.
Uređenje kupatila
Zidne slavine u kuhinji uvek će biti atraktivan detalj zbog svoje svevremene mode. Ukoliko želite upravo jednu takvu bateriju, postarajte se da vodovodn...
27.
Aug.
2024.
Brendovi kupatilske opreme
Kvalitetno održavanje higijene u kupatilu, ali i celom domu, zagarantovan je uz britanski brend kućne hemije Astonish koji sprovodi ekološki pristup u...
21.
Aug.
2024.
Renoviranje kupatila
Protivkliznost pločica je ključna za bezbednost i funkcionalnost prostora. Saznajte kako se meri stepen protivkliznosti i kako napraviti siguran izbor.
Trenutno nema komentara