Zanimljivosti
16.10.2021.

Providni javni toaleti u Tokiju

Inovacija koja menja percepciju

javni toaleti u tokiju

U svetu urbanih inovacija, Japan je još jednom dokazao svoju lidersku poziciju predstavljanjem revolucionarnog koncepta - providnih javnih toaleta. Ovaj nesvakidašnji pristup, koji na prvi pogled može delovati kontradiktorno, zapravo predstavlja briljantno rešenje za dugogodišnje izazove vezane za javne sanitarne objekte u gradskim sredinama.

Tokio, metropola poznata po futurističkim rešenjima, nedavno je implementirala ove fascinantne strukture koje na prvi pogled izgledaju kao staklene kutije usred gradske vreve. Međutim, iza ovog neobičnog dizajna krije se sofisticirana tehnologija koja obećava da će transformisati naše poimanje javnih toaleta.

Tehnologija koja štiti privatnost

Srce ove inovacije leži u primeni "pametnog stakla", materijala koji poseduje jedinstvenu sposobnost promene svojih optičkih karakteristika. Kada je toalet slobodan, staklo je potpuno providno, omogućavajući prolaznicima jasan pogled na unutrašnjost. Međutim, čim korisnik uđe i zaključa vrata, dešava se magija - staklo se momentalno zamućuje, pružajući potpunu privatnost.

Ovaj pametni sistem ne samo da rešava pitanje privatnosti već adresira i druge ključne aspekte korišćenja javnih toaleta. Providnost kada je objekat prazan omogućava potencijalnim korisnicima da provere čistoću i bezbednost pre ulaska, eliminišući neugodna iznenađenja i povećavajući osećaj sigurnosti.

Dizajn koji inspiriše

Arhitekta Shigeru Ban, mastermajnd iza ovog projekta, svojom vizijom je prevazišao puko rešavanje funkcionalnih problema. Njegovi providni toaleti su istinsko arhitektonsko remek-delo koje oplemenjuje urbani pejzaž. Ban je uspeo da transformiše često zanemareni aspekt gradske infrastrukture u estetski privlačan element koji pobuđuje interesovanje i divljenje prolaznika.

providni toalet u tokiju

Društveni uticaj i inkluzivnost

Ova inovacija prevazilazi okvire tehnološkog čuda i zalazi u domen značajnog društvenog uticaja. Povećana dostupnost i pristupačnost ovih objekata posebno su važni za osobe sa invaliditetom i starije građane, čime se promoviše inkluzivnost u javnom prostoru.

Dodatno, transparentnost ovih objekata ne samo da obeshrabruje vandalizam i neprimereno korišćenje, već i podiže svest o važnosti higijene i čistoće u javnim prostorima. Ovo indirektno doprinosi podizanju standarda održavanja i u drugim sferama javnog života.

Ekološka svest u praksi

U eri sve veće ekološke osvešćenosti, ovi toaleti predstavljaju primer odgovornog pristupa urbanom razvoju. Opremljeni solarnim panelima, oni su energetski samoodrživi, demonstrirajući kako funkcionalni javni objekti mogu biti i ekološki prihvatljivi.

Budućnost javnih prostora

Inovacija iz Tokija potencijalno postavlja novi globalni standard za javne toalete. Ovaj koncept, koji spaja transparentnost, higijenu i sigurnost, predstavlja intrigantan model koji bi mogle slediti metropole širom sveta.

Iako je malo verovatno da ćemo uskoro videti providne zidove u privatnim kupatilima, ova inovacija nas podseća na važnost dobrog osvetljenja, besprekorne higijene i inovativnog dizajna u našim ličnim prostorima.

Providni javni toaleti u Tokiju su više od tehnološke novine - oni predstavljaju novi način razmišljanja o javnim prostorima i higijeni. Ova inovacija nas izaziva da preispitamo naše pretpostavke o privatnosti, sigurnosti i dizajnu u urbanim sredinama. Dok čekamo da vidimo kako će se ovaj koncept razvijati i potencijalno širiti van granica Japana, jedno je sigurno - naš pogled na javne toalete, a možda i na gradski život uopšte, zauvek je promenjen.

Najčešća pitanja

Da li je sistem zaista bezbedan?

Bezbednost korisnika je bila prioritet pri dizajniranju ovih toaleta. Sistem je opremljen višestrukim sigurnosnim mehanizmima. U slučaju bilo kakvog kvara ili prekida napajanja, staklo automatski prelazi u neprozirno stanje, osiguravajući privatnost korisnika. Dodatno, vrata se mogu otključati i iznutra u hitnim slučajevima, čak i ako dođe do potpunog prekida napajanja.

Kako se održava higijena u ovim toaletima?

Ovi toaleti su opremljeni naprednim sistemima za samočišćenje i dezinfekciju. Nakon svake upotrebe, aktivira se automatski proces čišćenja koji uključuje UV sterilizaciju i prskanje dezinfekcionih sredstava. Takođe, providnost kada je toalet prazan omogućava lakšu inspekciju i održavanje od strane osoblja.

Koliko su ovi toaleti energetski efikasni?

Providni toaleti su dizajnirani sa fokusom na energetsku efikasnost. Opremljeni su solarnim panelima koji obezbeđuju većinu potrebne energije za rad. LED osvetljenje i efikasni sistemi za upravljanje vodom dodatno smanjuju potrošnju energije. U poređenju sa tradicionalnim javnim toaletima, ovi objekti imaju značajno manji ekološki otisak.

Da li su pristupačni osobama sa invaliditetom?

Apsolutno. Ovi toaleti su projektovani u skladu sa principima univerzalnog dizajna, što znači da su potpuno pristupačni osobama sa različitim vrstama invaliditeta. Prostrani su, imaju niske pragove, rukohvate na odgovarajućim mestima i kontrolne table na visini pogodnoj za korisnike u invalidskim kolicima.

Šta se dešava noću ili tokom lošeg vremena?

Toaleti su opremljeni senzorima koji detektuju nivo spoljašnjeg osvetljenja. Tokom noći ili u uslovima slabe vidljivosti, aktivira se unutrašnje osvetljenje koje čini toalet vidljivim i pozivajućim, ali i dalje bezbednim za korišćenje. U slučaju ekstremnih vremenskih uslova, dodatni sigurnosni protokoli osiguravaju stabilnost i funkcionalnost objekta.

Kako građani Tokija reaguju na ove toalete?

Inicijalno, koncept je izazvao mešovite reakcije, od oduševljenja do skepticizma. Međutim, kako je vreme prolazilo, građani su sve više prihvatali i cenili ovu inovaciju. Mnogi ističu povećan osećaj sigurnosti i higijene kao glavne prednosti. Turisti su posebno fascinirani, što je dodatno doprinelo atraktivnosti Tokija kao turističke destinacije.

Preporučujemo

Sačuvano u omiljne
Dozatori za sapun W26122100
Wenko Nerno dozator za tečni sapunDozator sapunaMaterijal: KeramikaDimenzije: 8x18.5x8c...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
1.890,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Gemma Wonder Anthracite Stripe II pločiceZidne keramičke pločiceNamenjene za oblaganje ...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
1.890,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Baterije za lavabo GR 24176KF1
Grohe Essence Phantom Black za umivaonikBaterija za lavabo Essence Phantom Black ima sp...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
36.990,00 RSD
Sačuvano u omiljne
WC šolje WS7205 MATT BLACK
Diplon Lil konzolna WC šoljaModel WC šolje je kraći i kompaktniji, odličan izbor za man...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
28.300,00 RSD

Slični članci

09.
Jul.
2024.
Zanimljivosti
Interesantna i defintivno nesvakidašnja stvar je videti zgradu u obliku WC šolje. Ovaj poduhvat uspešno je realizovan u Južnoj Koreji i ...
12.
Jan.
2022.
Zanimljivosti
Ovaj personalizovani pristup dizajnu može biti ključni faktor u stvaranju harmoničnog prostora koji ne samo da odražava vašu ličnost, već i doprinosi ...
03.
May.
2021.
Zanimljivosti
Kako smo došli do četkice za zube kakvu danas poznajemo: evolucija i napredak jedne od najvažnijih alatki za održavanje oralne higijene.
Trenutno nema komentara