Zanimljivosti
20.09.2019.

Istorija kupatila #3 - savremena kupatila

Savremena kupatila nastala su iz potrebe da se spoje lep i elegantan izgled sa funkcionalnošću odnosno, sa idejom da se dobije rešenje koje će ispuniti navažnije potrebe aktuelnog načina života. Pored toga što je intimni kutak za svakodnevnu upotrebu, kupatilo je i jedini prostor u našem svakodnevnom životu gde se možemo u potpunosti relaksirati i odmoriti.

Aktuelan način života iziskuje potrebu da se prate savremeni trendovi, pa moderna kupatila kakva danas poznajemo izgledaju potpuno drugačije od kupatila kakva su bila nekada. Elegantan izgled i bezvremenska lepota modernih kupatila samo su neke od karakteristika, koje idu u korak sa trendovima uređenja kupatilskih enterijera.

Savremeno kupatilo

Stil savremenih kupatila

Stilovi opremanja kupatila polaze od modernog, elegantnog, luksuznog i prefinjenog izgleda, ali se sve više radi svoje inspiracije vraćaju i u prošlost. Recimo, kupatila u kojima dominira siva boja uređena su u stilu industrijskog dizajna. Neizostavni retro stil, kao predstavnik tradicionalnog izgleda, nikada nije izašao iz mode pa je danas sve više kupatila uređeno u retro stilu.

Istorija kupatila #1 - prva kupatila u istoriji

Ugradnja kupatila nekada je bila jako skupa i nisu je mogli priuštiti obični građani, međutim sada to više nije slučaj. Paralelno sa razvojem tehnologije i napretkom građevinske industrije napredovala je i tehnika ugradnje, pa je ovaj savremeni trend opremanja kupatila dostupan svima.

Još jedan napredak u odnosu na kupatila kakva su bila nekada odnosi se na kvalitet izrade i materijala. U savremenim kupatilima dominira staklo, prisutne su akrilne, porcelanske i keramičke sanitarije, kao i mermerne, kamene i keramičke površine (poput pločica za kupatila). Iz toga se može izvući zaključak da su materijali za izradu kupatilskih elemenata kvalitetniji, lako dostupni i daleko povoljniji nego što je to bio slučaj ranije.

plocice za kupatilo

Moderna kupatila su sve više okrenuta i ka ekološkom aspektu i očuvanju životne sredine. Zbog toga su na ceni ekonomična kupatila dizajnirana tako da ne zahtevaju potrošnju velike količine vode. Ovakva štedljiva moderna kupatila pored toga što smanjuju potrošnju vode, smanjuju i potrošnju električne energije.

Elementi savremenog kupatila

Danas svako od nas zahteva kupatilo u svom domu. U velikim stanovima ili u kućama većih kvadratura kupatila su uglavnom odvojena pojedinačno po sobama, gde svaka soba ima svoje kupatilo. Neretko je u tako velikim stambenim prostorima i toalet odvojen od kupatila.

Savremena kupatila su danas, između ostalog, opremljena modernom sanitarijom i opremom za kupatila, koja olakšava upotrebu i upotpunjuje ugođaj. Neizostavan je funkcionalan i kvalitetno odabran kupatilski nameštaj koji upotpunjuje formu kupatila.

Istorija kupatila #2 - razvoj u srednjem veku

Hidromasažne kade, tuš paravani, “walk in shower” tuš kabine, jednodelni i dvodelni umivaonici, kamene pločice, brojne vrste baterija i tuševa, monoblokovi, napredne daske za WC šolje, pomoćna galanterija za kupatilo samo su delić onoga što pružaju savremena kupatila i toaleti. Kupatilski nameštaj i galanterija pored toga što ulepšavaju izgled takođe čuvaju kupatilo od propadanja, sprečavaju kvašenje peškira i drugih dodataka.

Moderma kupatila danas predstavljaju spoj luksuza, komfora i napredne tehnologije. To nam omogućava da u kupatilo ugradimo napredne funkcije koje olakšavaju boravak, a njegovo korišćenje podižu na viši nivo. Tako imamo podno grejanje, ogledala bez pare, pametne modele osvetljenja, digitalne tuševe, senzorske grejače vode, pametne WC šolje, televizore u kupailima i ostalo.

Preporučujemo

Sačuvano u omiljne
Diplon ogledalo sa LED rasvetom RamondaDimenzije: 80x60 / 60x80cmMogućnost vertikalne i...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
10.740,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Keramičke pločice BALKANIA 432
Navarti Keon CremaZidna keramička pločicaDimenzije: 20x60cmKlasa otpornosti prema hemik...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
2.085,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Martat ormarić sa umivaonikom OlimpiaMaterijal: Korpus je od medijapana presvučen melam...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
19.500,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Diplon hidromasažni stub BW0603Boja: BelaŠirina: 21.5cmVisina: 160cmDužina creva: 150cm...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
23.600,00 RSD
Ušteda 20%
29.520,00 RSD

Slični članci

25.
May.
2020.
Lifestyle kupatilo
Vreme je da se rešimo te zablude da kupatilu nije potrebno malo “šminke”, jer je činjenica da ono može i te kako da ostavi “w...
23.
Feb.
2019.
Zanimljivosti
Voda je izvor života. Koristimo je svakodnevno, možda je i više uzimamo zdravo za gotovo nego što bi trebalo, a da li se ikada zapitamo koliko ...
24.
Dec.
2018.
Zanimljivosti
Kupatilo je prostorija kao i svaka druga u kući, ali ponekad joj fali malo duše, vazduha, svežine, jer su to neretko prostorije koje nemaju uvek velik...
Trenutno nema komentara