Zanimljivosti
22.06.2022.

Kupatila u filmovima

Najupečatljivije kupatilske scene u kinematografiji

kupatila u kinematografiji

Kupatilo - prostor intimnosti, refleksije, a ponekad ... drame i komedije! Holivud je odavno prepoznao potencijal ovog naizgled običnog prostora za stvaranje nezaboravnih filmskih momenata. Hajde da zaronimo u svet filma i otkrijemo neke od najupečatljivijih kupatilskih scena koje su ostavile neizbrisiv trag u kinematografiji.

Psiho (1960) - Tuš koji je promenio sve

Nemoguće je govoriti o kupatilima u filmovima, a ne spomenuti kultnu scenu tuširanja iz Hičkokovog "Psiha". Ova scena nije samo definisala žanr horora, već je i zauvek promenila način na koji gledamo na kupatila u filmovima. Crno-bela estetika, vrištavi zvuci violina i krupni kadrovi odvoda tušа ostaju urezani u sećanje svakog filmofila.

Pretty Woman (1990) - Luksuzno kupanje

Nemoguće je govoriti o ikoničnim kupatilskim scenama a ne spomenuti kultnu scenu iz romantične komedije "Pretty Woman". U ovoj nezaboravnoj sceni, Vivian Ward (Julia Roberts) uživa u raskošnom kupanju u ogromnoj kadi hotelskog apartmana.

Scena počinje Vivianinim oduševljenjem veličinom kade, što naglašava kontrast između njenog dotadašnjeg života i novootkrivenog luksuza. Njena radost i čuđenje dok pušta penušavu vodu i uranja u kadu, pevušeći i igrajući se mehurićima, postali su jedan od najprepoznatljivijih momenata filma.

Scarface (1983) - Dekadencija i opasnost

Kada govorimo o nezaboravnim kupatilskim scenama, nemoguće je zaobići kultni gangsterski film "Scarface" Briana De Palme. Kupatilo u ovom filmu nije samo mesto luksuza, već i poprište jedne od najšokantnijih scena u istoriji kinematografije.

Kupatilo Tonyja Montane (Al Pacino) je oličenje preterane raskoši 80-ih godina. Ogromna, kružna kada od crnog mermera dominira prostorom, okružena stubovima i ogledalima, stvarajući atmosferu dekadentnog hedonizma. Ovo kupatilo nije samo funkcionalni prostor - ono je simbol Tonyjevog vrtoglavog uspona u svetu kriminala i njegove opsesije moći i luksuzom.

Briljantin (1978) - Lepota ružičastog

Za razliku od mračne atmosfere "Psiha", kupatilo u "Brijantinu" je vedro i ženstveno. Scena gde Pink Ladies pevaju "Look at Me, I'm Sandra Dee" u ružičastom kupatilu srednje škole Rydell High postala je ikonična. Ova scena nas podseća koliko boja i dizajn kupatila mogu doprineti atmosferi i karakterizaciji likova.

Sam u kući (1990) - Kupatilo kao utočište i zamka

Nezaboravna komedija "Sam u kući" donosi nam jednu od najzabavnijih i najpamtljivijih kupatilskih scena u porodičnim filmovima. Kupatilo u ovom filmu postaje i utočište i oružje u rukama malog Kevina McCallistera (Macaulay Culkin).

Scena počinje kada Kevin, ostavljen sam kod kuće za Božić, uživa u svojoj novostečenoj slobodi. On ulazi u kupatilo sa namerom da se "sredi" pre večere. Ono što sledi je urnebesna scena gde Kevin isprobava očev losion posle brijanja, dramatično reagujući na peckanje koje oseća na licu. Njegovo preterano vikanje "Aaaah!" i tapkanje obraza postali su jedan od najcitiranijih i najimitiranijih momenata filma.

Trainspotting (1996) - Najgore kupatilo na svetu?

U kontroverznoj sceni filma "Trainspotting", glavni junak Renton uranja u "najgore kupatilo u Škotskoj" u potrazi za svojim izgubljenim supozitorijama. Ova scena, koliko god bila šokantna, pokazuje kako kupatilo može biti korišćeno kao moćna metafora za stanje uma lika i društvene prilike.

Gospodar prstenova: Dve kule (2002) - Kupatilo kao mesto otkrića

Čak i u epskoj fantaziji, kupatilo može igrati ključnu ulogu. U "Dve kule", Pippin otkriva Palantir u Sarumanovoj kupaonici, što pokreće niz važnih događaja. Ova raskošna kupaonica podseća nas da čak i u izmišljenim svetovima, kupatila mogu biti mesta gde se dešavaju ključna otkrića.

Vrtoglavica (1958) - Kupatilo kao mesto transformacije

U još jednom Hičkokovom remek-delu, kupatilo služi kao mesto dramatične transformacije. Scena gde Judy postaje Madeleine pred našim očima, uz paru koja se diže iz lavaboa, pokazuje kako kupatilo može biti mesto gde se identiteti menjaju i otkrivaju.

Građanin Kejn (1941) - Ogledalo kao prozor u dušu

Slavna scena sa ogledalima u "Građaninu Kejnu" tehnički se ne dešava u kupatilu, ali zaslužuje počasno mesto na ovoj listi. Beskrajni odraz Kejnа u ogledalima simbolizuje kompleksnost njegovog karaktera i ostavlja gledaoce u razmišljanju dugo nakon što se film završi.

Ove scene nam pokazuju da kupatilo u filmu može biti mnogo više od običnog mesta za higijenu. Ono može biti prostor intimnosti, otkrića, transformacije, pa čak i užasa. Filmski stvaraoci su prepoznali jedinstven potencijal ovog prostora za stvaranje nezaboravnih momenata koji ostaju sa nama dugo nakon što se svetla u bioskopu upale.

Mi verujemo da svako kupatilo ima potencijal da bude jednako upečatljivo kao ova filmska. Možda nećete imati horor scene ili muzičke numere u svom kupatilu, ali sa pravim dizajnom i opremom, vaše kupatilo može postati zvezda vašeg doma. Posetite nas i otkrijte kako možete stvoriti svoje lično filmsko kupatilo!

Preporučujemo

Sačuvano u omiljne
EnergieKer Royal Sodalite LCP RettRetifikovana sjajna granitna pločica za oblaganje pod...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
5.870,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Baterije za lavabo GR 24176KF1
Grohe Essence Phantom Black za umivaonikBaterija za lavabo Essence Phantom Black ima sp...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
36.990,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Kade za kupatilo BT8101 MAT BLACK
Diplon Helena samostojeća kadaKada za kupatilo od veštačkog kamenaDimenzije: 170x75cmVi...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
145.600,00 RSD
Ušteda 20%
182.000,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Ormarići sa umivaonikom ISV-21GLS121100I-LC
Isvea Gloria ormarić sa lavaboomBoja: LilaMaterijal: MedijapanŠirina: 100cmDubina: 50cm...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
220.800,00 RSD

Slični članci

31.
May.
2024.
Zanimljivosti
Pevanje tokom tuširanja i kupanja ima višestruke blagodeti za čoveka - smanjuje stres, pospešuje pozitivno raspoloženje i ima blagotvorn...
26.
Feb.
2024.
Brendovi kupatilske opreme
Nova serija brenda Gemma nosi sa sobom jedinstvene i upečatljive tonove koji su kreirani po uzoru na rad jednog od najpoznatijih stvaratelja svih vremena - G...
10.
Mar.
2021.
Lifestyle kupatilo
Danas je sve podređeno uživanju i komforu, a topla kupka i udobna kada će vam pružiti poseban vid relaksacije. Moderno dizajnirana kupatila zamenila su ona t...
Trenutno nema komentara