Zanimljivosti
11.11.2020.

Ogledalo: Mitovi i legende iza sjajne površine

mitovi i legende o ogledaluOgledala su oduvek fascinirala ljude, izazivajući divljenje, strahopoštovanje, pa čak i strah. Kroz istoriju, ovi sjajni predmeti postali su izvor brojnih mitova i sujeverja. Hajde da zavirimo iza površine i otkrijemo najintrigantnije priče vezane za ogledala.

Sedam godina nesreće

Verovatno najpoznatiji mit o ogledalima je onaj koji kaže da razbijanje ogledala donosi sedam godina nesreće. Ovo verovanje potiče iz antičkog Rima, gde se smatralo da se ljudsko telo obnavlja svakih sedam godina. Razbijanje ogledala, prema verovanju, razbijalo je i odraz duše, što je zahtevalo pun ciklus obnove.

Ogledala i smrt

U mnogim kulturama postoji običaj pokrivanja ogledala u kući gde je neko preminuo. Ovo verovanje ima korene u ideji da duša preminulog može biti zarobljena u ogledalu ili da bi mogla odvući žive sa sobom ako vide svoj odraz. Ova praksa i danas se održava u nekim zajednicama.

Vampiri i ogledala

Popularna kultura nas je naučila da vampiri nemaju odraz u ogledalu. Ovaj mit potiče iz verovanja da ogledala odražavaju dušu, a pošto vampiri nemaju dušu, nemaju ni odraz. Interesantno je da je ovo verovanje nastalo u vreme kada su ogledala bila presvučena srebrom, metalom za koji se verovalo da ima moć protiv zlih sila.

Portali u drugi svet

Mnoge kulture su verovale da su ogledala portali u druge dimenzije ili svetove duhova. Ovo verovanje je inspirisalo brojne rituale i prakse, uključujući pokušaje komunikacije sa preminulima kroz ogledala.

Bloody Mary

Urbana legenda o Bloody Mary govori o duhu koji se pojavljuje u ogledalu ako se njeno ime izgovori određeni broj puta. Ovaj mit je posebno popularan među tinejdžerima i često se koristi kao test hrabrosti na žurkama.

Noćna opasnost

Verovanje da gledanje u ogledalo noću može prizvati zle duhove široko je rasprostranjeno u različitim kulturama. Ovo sujeverje verovatno potiče iz straha od sopstvenog iskrivljenog odraza u slabom osvetljenju.

Bebe i ogledala

U nekim kulturama postoji verovanje da bebe ne bi trebalo da se gledaju u ogledalo pre prvog rođendana. Ovo sujeverje vezuje se za ideju da duša deteta još nije potpuno formirana i da bi mogla biti "ukradena" ili zamenjena.

Zarobljene duše

Mit o ogledalima koja mogu zarobiti dušu osobe prisutan je u mnogim kulturama. Ovo verovanje je posebno izraženo u nekim afričkim i azijskim tradicijama, gde se ogledala tretiraju sa velikim oprezom.

Feng Shui i ogledala

U praksi Feng Shuija, postavljanje ogledala naspram vrata smatra se načinom za odbijanje negativne energije. Ovo verovanje se zasniva na ideji da ogledala mogu reflektovati i usmeriti energiju u prostoru.

Grmljavina i ogledala

Verovanje da gledanje u ogledalo tokom grmljavine može privući grom je još jedno zanimljivo sujeverje. Ovo možda potiče iz straha od blistavog odraza munje u ogledalu.

Iako ovi mitovi nemaju naučnu osnovu, oni i dalje igraju značajnu ulogu u našoj kulturi i tradiciji. U modernom dizajnu kupatila, možemo videti suptilne reference na ova verovanja - od izbegavanja postavljanja ogledala naspram kreveta do korišćenja ogledala za stvaranje iluzije većeg prostora.

Mi razumemo kulturni značaj ogledala i nudimo širok asortiman koji kombinuje funkcionalnost sa estetikom, poštujući tradiciju ali i moderne potrebe. Bez obzira da li tražite jednostavno ogledalo ili složenu kompoziciju koja će biti fokalna tačka vašeg kupatila, imamo rešenje koje će odgovarati vašem stilu i potrebama.

Preporučujemo

Sačuvano u omiljne
Diplon ogledalo sa LED rasvetom AmberZidno kupatilsko ogledaloDimenzije: R70cmTri boje LED...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
16.280,00 RSD
Ušteda 20%
20.350,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Diplon ogledalo sa LED rasvetom IrisZidno kupatilsko ogledaloDimenzije: R70cmTri boje LED ...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
14.200,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Diplon ogledalo sa LED rasvetom KalaZidno kupatilsko ogledaloDimenzije: 55x110cmTri boje L...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
12.480,00 RSD
Ušteda 20%
15.600,00 RSD

Slični članci

12.
Jan.
2022.
Zanimljivosti
Ovaj personalizovani pristup dizajnu može biti ključni faktor u stvaranju harmoničnog prostora koji ne samo da odražava vašu ličnost, već i doprinosi ...
16.
Oct.
2021.
Zanimljivosti
Providni javni toaleti u Tokiju predstavljaju više od tehnološkog iskoraka - oni su simbol novog promišljanja o urbanim prostorima i javnoj...
15.
Apr.
2020.
Uređenje kupatila
Ogledalo je centralna figura svakog kupatilo. Ispred njega se započinje i završava svaki vaš dan. Uz vas je i u dobru i u zlu. Zato je važno da...
Trenutno nema komentara