Zanimljivosti
14.08.2023.

Toaleti u svemiru

Kako astronauti održavaju higijenu u svemirskoj stanici

kupatilo u svemiru

Jeste li se ikada zapitali kako astronauti obavljaju svakodnevne higijenske rutine u svemiru? Dok mi na Zemlji uzimamo zdravo za gotovo gravitaciju koja pomaže u funkcionisanju naših kupatila, astronauti na Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS) suočavaju se sa jedinstvenim izazovima u održavanju higijene u mikrogravitaciji. Hajde da zavirimo u svemir i otkrijemo fascinantne načine na koje su inženjeri rešili ove izazove!

Toaleti koji ne koriste vodu

Zamislite toalet bez vode - zvuči nemoguće, zar ne? Ipak, to je realnost na ISS-u. Svemirski toaleti koriste snažan vakuum za uklanjanje otpada. Za čvrsti otpad, astronauti koriste specijalno dizajnirane otvore sa vakuumskim sistemom koji usisava otpad. Za tečni otpad, koriste se posebne cevi sa adapterima prilagođenim za muškarce i žene. Sav otpad se zatim komprimira i skladišti za kasniji povratak na Zemlju ili spaljivanje u atmosferi.

Tuširanje bez vode

Kako se tuširati bez vode koja slobodno teče? Astronauti koriste vlažne maramice i šampone bez ispiranja za održavanje lične higijene. Ove specijalno dizajnirane maramice su natopljene sredstvima za čišćenje koja ne zahtevaju ispiranje. Za pranje kose, astronauti koriste šampone bez vode koji se jednostavno utrljaju u kosu i obrišu peškirom.

Pranje zuba u svemiru

Pranje zuba u svemiru je slično kao na Zemlji, ali sa jednom ključnom razlikom - astronauti ne mogu da ispljunu pastu za zube u lavabo. Umesto toga, oni koriste paste za zube koje se mogu progutati ili posebne lavaboe sa vakuumskim sistemom za uklanjanje otpada.

Brijanje bez nereda

Brijanje u svemiru predstavlja jedinstveni izazov jer dlake mogu slobodno lebdeti u vazduhu, potencijalno ometajući osetljivu opremu. Astronauti koriste električne brijače povezane sa vakuumskim sistemom koji usisava dlake tokom brijanja.

Pranje ruku bez lavaboa

Pranje ruku je ključno za održavanje higijene, posebno u zatvorenom okruženju svemirske stanice. Astronauti koriste specijalne pakete sa vodom i sapunom bez ispiranja. Voda se istiskuje iz paketa u malim količinama, formirajući mehuriće koji se lepe za ruke zahvaljujući površinskom naponu.

Izazovi i inovacije

Održavanje higijene u svemiru nije samo pitanje komfora - to je ključno za zdravlje astronauta i uspeh misije. NASA i druge svemirske agencije kontinuirano rade na unapređenju ovih sistema. Na primer, nedavno je na ISS instaliran novi toalet koji je manji, efikasniji i bolje prilagođen ženskim članovima posade.

Sledeći put kada uđete u svoje kupatilo, setite se da ono što uzimate zdravo za gotovo predstavlja ogroman inženjerski izazov u svemiru. Inovacije razvijene za svemirske misije često nalaze primenu i na Zemlji, posebno u oblastima gde je voda oskudna ili u situacijama vanrednog stanja.

U Diplonu, pratimo najnovije inovacije u tehnologiji kupatila, inspirisani čak i rešenjima razvijenim za svemir. Iako vam ne možemo ponuditi toalet sa vakuumskim sistemom, možemo vam pomoći da stvorite kupatilo koje je jednako fascinantno i efikasno kao ono na ISS-u. Posetite nas i otkrijte kako moderna tehnologija može transformisati vaše kupatilsko iskustvo!

Preporučujemo

Sačuvano u omiljne
Bojleri MET 376020
Metalac bojler Sirius Black WiFi 80lTip aparata: Akumulacioni bojlerMontaža: Vertikalni...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
31.150,00 RSD
Ušteda 7%
33.500,00 RSD
Sačuvano u omiljne
EnergieKer Royal Sodalite LCP RettRetifikovana sjajna granitna pločica za oblaganje pod...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
5.870,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Usponski tuševi GR 266702431
Grohe Tempesta Cosmopolitan 250 usponski tuš sa termostatskom baterijomSastoji se od:
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
65.100,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Ormarići sa umivaonikom CR-PN0070.01.BGR
Creavit Pion Plus ormarić sa lavaboomKonzolna montažaŠirina: 70cmVisina: 83cmDužina: 52...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
81.300,00 RSD

Slični članci

09.
Jul.
2024.
Zanimljivosti
Interesantna i defintivno nesvakidašnja stvar je videti zgradu u obliku WC šolje. Ovaj poduhvat uspešno je realizovan u Južnoj Koreji i ...
10.
Jun.
2024.
Renoviranje kupatila
Zamena slavine pored funkcionalnih prednosti nudi i estetsko unapređenje prostorije i doprinosi generalnom utisku i higijeni. Nova, čista i funkcionalna slav...
22.
Jun.
2022.
Zanimljivosti
Filmske scene koje smo zapamtili zbog kadrova kupatila sa nezaboravnim enterijerom i emocijom koju prenose. Najpopularnije kupatilske scene u kinematografi...
Trenutno nema komentara